Voortgang deelproject “Het reduceren van emissies uit bronpunten in de procesindustrie” project Circulair Onderhoud

Voor het reduceren van emissies zijn 2 deelprojecten vastgesteld:

1. Effect of flange tightening methods on bolt load scatter’
Dit deelproject wordt gerealiseerd door onze projectpartner Dijkgraaf-Support B.V. met een aantal expert bedrijven welke het project ondersteunen. Vanwege het grote aantal flensverbindingen in productie-eenheden is de diffuse emissie van flensverbindingen een belangrijke bron van uitstoot van broeikasgassen.

In dit deelproject wordt de relatie bepaald tussen het aanhaalmoment en de resulterende boutkrachten als functie van de toegepaste ‘tightening method’. De projectdoelstelling is om de effectiviteit van de verschillende ‘tightening methods’ met elkaar te vergelijken door het uitvoeren van ‘full-scale’ testen, waarbij de boutkrachten worden gemeten door middel van druksensoren.

Bij onze projectpartner Dijkgraaf Support zijn de testen gestart van het meten van het vastzetten van flenzen met gebruik van sensoren. Op deze manier is er te zien wat er met de boutspanning gebeurt bij het vastzetten. Hierbij worden verschillende methodes gebruikt (momentsleutel, torque) met verrassende uitkomsten.

2. Het ontwikkelen van een systeem voor afsluitertesten
Dit deelproject wordt gerealiseerd door onze projectpartner ITIS BV (Industrial Testing & Inspection Services).

Uit onderzoek is vast komen te staan dat afsluiters het grootste aandeel (60%) hebben in de totale emissie van industriële installaties. Oorzaak van deze emissies het lekken van dynamische stem seals (stopbuspakkingen).

Bij ITIS zijn er testen gaande om de levensduur te bepaling van de stem afdichting van regelkleppen. Hiervoor zijn diverse opstellingen geplaatst met verschillende soorten pakking en montage methodes. Uiteindelijk doel is om tot een standaard te komen voor het monteren en beoordelen van deze stem afdichtingen.

Bent u benieuwd naar de uitkomsten van deze deelprojecten?
Reserveer dan alvast uw agenda voor het eindevent van het Interreg Vlaanderen-Nederland Project Circulair Onderhoud op dinsdagmiddag 15 november 2022 📅.

Meer informatie over het deelproject binnen het project Circulair Onderhoud, kunt u HIER vinden.

Geef een reactie