A B C D E F G H I K L M O P R S T U V W
Ga Ge

Gevaar

Een gevaar, in het Engels hazard, is een potentiële bron van schade aan mens en dier, milieu en machine. Gevaar kan leiden tot lichamelijke letsels bij medewerkers en tot noodzakelijk stilleggen van productie. Het gevolg hiervan kan zijn off-spec product met grondstofverlies, energieverliezen en hogere CO2 uitstoot. Tijdens het stilleggen en heropstarten van de unit en tijdens het uitvoeren van maatregelen (bv reinigingswerken) om het probleem op te lossen dienen mogelijk ook duur equipment en/of onderdelen vervangen te worden.

De gevolgen van gevaar zijn het noodzakelijk stilleggen van productie-unit met als gevolg off-spec product met grondstofverlies, energieverliezen en hogere CO2 uitstoot. Tijdens het stilleggen en heropstarten en tijdens het uitvoeren van maatregelen (bv reinigingswerken) om het probleem op te lossen. Mogelijk dienen ook duur equipment en/of onderdelen vervangen te worden.

Voorbeeld:

Een gekozen ventiel kan gevaar opleveren door onvoldoende garantie op dichtheid, zowel interne lek als lek naar de omgeving. Een alternatief dient gezocht (bv Double Block and Bleede). Aankoop nieuw armatuur, aanpassen van leidingen. Verlies van grondstoffen voor de onderdelen van de technische installatie, maar ook voor milieu bij stilleggen en heropstarten en bij dé-contaminatie van de installatiedelen.

Zie ook: Risico