A B C D E F G H I K L M O P R S T U V W
Be Br

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is het vermogen om te presteren zoals vereist, zonder storingen, gedurende een bepaald tijdsinterval, onder bepaalde omstandigheden.

Onbetrouwbaar equipment leidt tot inefficiënties met off-spec product met grondstofverlies, energieverliezen, hogere CO2 uitstoot, belasting van het mileiu en tot meer ongeplande en geplande stilstanden van de installatie. Dikwijls moet dure equipment en/of dure onderdelen vervangen worden. Betrouwbaarheid is dan ook een erg belangrijke overweging bij ontwerp, aankoop en gebruik van equipment.

Een onbetrouwbaar equipment kan mits de nodige ingrepen omgebouwd worden tot een betrouwbare installatie (herontwerp – re-engineering). Maar deze aanpassing vergt ook nieuwe onderdelen of volledige vervanging van het equipment, wat op zijn beurt ook zorgt voor een extra gebruik van grondstoffen en energie. Idealiter wordt dus van bij het originele design van een equipment hard ingezet op betrouwbaarheid.

Voorbeeld:

Een drooginstallatie bestaande uit een tank, daaronder een regelventiel, een decanter, een schoependroger, een cellen-radsluis, een schroef van archimedes een afvulklep werd voor de schroef normaal RVS gekozen i.p.v. een elektro gepolijste uitvoering.

Gevolgen:

  • Het in de eerste fase opblokken van het product in die niet gepolijste schroef, vervolgens blokken de cellen-radsluis en nadien in de droger en de decanter op.
  • Ongeplande uitval van de installatie met product- en energieverlies, er ontstaat afvalproduct dat moet verwerkt (verbrand) worden en er volgen arbeidsintensieve interventies. Alles dient gedemonteerd en gereinigd te worden met wederom een te verwerken afvalstroom, nieuwe onderdelen moeten gemonteerd worden in verschillende equipment.

Na re-design van de installatie:

  • aankoop en inbouw gepolijste schroef en gepolijste schroefbak
  • verschroten van de niet-gepolijste onderdelen
  • bijkomende metingen voorzien
  • leidingen en tussenstukken aanpassen/vervangen met materiaalverlies voor onderdelen